Hoe help je je hond als hij bang is voor vuurwerk?

Voor je het weet is het weer het einde van het jaar…Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn.

Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat je hond angstig wordt voor vuurwerk. Dit kan door hem tijdig te laten wennen aan diverse (harde) geluiden. Voor je pup is dit een belangrijk onderdeel van de socialisatie waarbij je hem blootstelt aan allerlei soorten prikkels, waaronder geluiden.
Als je jouw hond rustig aan verschillende geluiden laat wennen, zal hij er na verloop van tijd niet of nauwelijks meer op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsopnames van vuurwerk en deze geluiden eerst op een laag volume afspelen. Als de hond rustig blijft bij het horen van de knallen, kan het volume steeds iets verhoogd worden. Indien de hond angstig reageert, straf hem dan nooit, maar bied de steun, afleiding en rust die hij nodig heeft. Beloon je hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont tijdens het horen van het vuurwerk. Geef uw hond tijdens de jaarwisseling dat lekkere bot wat hij anders (bijna) nooit krijgt, kauwen en scheuren werkt ook stress-verlagend.

Ondanks een goede voorbereiding kan het altijd gebeuren dat uw hond toch bang reageert op de harde knallen of lichtflitsen van vuurwerk. Om de angst en stress te verminderen zijn hiervoor diverse middelen ter ondersteuning verkrijgbaar. Bedenk dat geen enkel middel, hoe sterk ook, de angsten bij uw dier volledig weg zullen nemen! U moet er ook altijd zelf, op de juiste manier, voor uw dier zijn.

Milde angsten kunnen geholpen worden met voeding, voedingssupplementen of feromonen. Deze middelen werken veelal het beste wanneer er ruim voor de jaarwisseling mee gestart wordt (bij voorkeur 1-2 maanden van te voren, maar minimaal 2 weken). In onze praktijk hebben wij ter beschikking: Zylkene, Adaptil halsband en Adaptil tabletten.
Ook kunt u een Thundershirt proberen, dit geeft een constante druk rondom de borstkas en dit zorgt voor een kalmerend effect.

Zwaardere angsten vragen meestal om een medicinale behandeling. Momenteel zijn de volgende middelen ter beschikking:
• Sileo (voor hond en kat) is een pasta met een middel dat sedatie geeft. Deze pasta dient in de bek, langs het mondslijmvlies (liefste langs de tongbasis) aangebracht te worden. Bij inslikken verliest het middel zijn werking. Wij adviseren u nadrukkelijk de bijsluiter goed te lezen, zodat het middel op de juiste manier wordt toegediend. Het mag niet gebruikt worden bij ernstige hart-, nier- of leverpatiënten.
• Pexion (voor de hond) is een middel dat in eerste instantie gebruikt wordt bij dieren met epilepsie. Echter is gebleken dat het een angstverminderende werking heeft en het middel is daarom nu ook hiervoor geregistreerd. Omdat voor een juist effect van Pexion een opbouw van de bloedspiegel nodig is, wordt geadviseerd om 2 dagen voor de angstprikkel te starten. Ook dit middel mag niet gegeven worden bij hart-, nier- of leverfalen en daarnaast is bekend dat het een invloed kan hebben op agressiviteit (juist minder of meer, afhankelijk van het dier). Daarom adviseren wij in ieder geval om het niet te geven met dieren die bekend zijn met agressie.

Geen enkel middel kan er voor zorgen dat alle problemen opgelost zijn. U zult altijd op meerdere vlakken uw hond moeten helpen en er voor uw dier moeten zijn.
Wacht alstublieft niet tot oudjaarsdag om een middel in huis te halen dat het best passend lijkt voor uw dier. Het is voor ons onmogelijk in te schatten hoeveel voorraad wij in huis moeten hebben om aan de vraag te voldoen. Voorkom dus dat u mis pakt.

Wij wensen u en uw huisdier een heel fijne jaarwisseling en een heel mooi en gezond 2022!
Team Dierenartsenpraktijk Flevoland
Voor meer informatie staan wij u graag te woord!
Bel 036-5221521 of check de website https://dierenartsenpraktijkflevoland.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *