Vermoeidheidsignalen herkennen…

Herken jij de vermoeidheidsignalen van je hond?
Veel baasjes denken dat hun hond zelf wel aangeeft wanneer hij moe is, maar is dat wel zo…………?!!
Sommige honden geven goed aan wanneer ze moe beginnen te worden en nemen zelf wanneer ze het nodig hebben rust, maar er zijn ook honden die gewoon niet van ophouden weten. Ze lijken onvermoeibaar en gaan maar door. Een pup slaapt gemiddeld 18 uur per dag en een volwassen hond gemiddeld 14 uur, dat is best veel.
Deze honden blijven rennen, spelen en graven en lijken niet te weten wanneer het tijd is om te stoppen en rust te nemen.
Een oververmoeide hond kan ongewenst (hyperactief) gedrag gaan vertonen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je de vermoeidheidsignalen bij je hond leert herkennen.
Andere vermoeidheidsignalen kunnen zijn;
– De hond gedraagt zich net even anders dan je gewend bent, door bijvoorbeeld slomer te bewegen of juist drukker gedrag te vertonen.
– De hond beweegt zich minder soepel, zo kan hij bijvoorbeeld met zijn pootjes gaan ‘slepen’ over de grond of een beetje gaan zwalken in het geval van pups en oudere honden.
– De hond laat zijn oren en staart meer naar beneden hangen.
– Er ontstaan lijnen of zelfs wallen onder de ogen.
– Het oogwit verkleurd en wordt roze of in het geval van extreme vermoeidheid zelfs rood van kleur.
– Er ontstaan lijnen rondom de bek van de hond.
– De hond gaat meer hijgen waarbij de tong soms zelfs buiten de mond hangt (de lichaamstemperatuur van de hond neemt toe waardoor hij zal gaan hijgen om zijn warmte kwijt te raken).
– De hond luistert minder goed dan ‘normaal’ en hij raakt sneller afgeleid.
– De hond vertoont opeens ‘de dolle 5 minuten’, vaak een teken van overprikkeling of als een hond te lang in een te kleine ruimte heeft moeten verblijven.
– De hond gaat liggen, vaak opgekruld of juist volledig uitgestrekt.
– In sommige gevallen kan de eetlust van de hond afnemen en in extreme gevallen kunnen ze zelfs overgeven, zorg er in deze gevallen altijd voor dat je hond voldoende drinkt.
Zie je dat jou hond vermoeid raakt, zorg dan dat je je hond verplichte rust geeft. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een bench.
Let er hierbij op dat de bench nooit een strafplek wordt door ervoor te zorgen dat je hond altijd iets in de bench heeft waar hij zichzelf mee kan vermaken indien hij daar behoefte aan heeft.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kluifje of een Kong gevuld met lekkers. Het kauwen en likken zal de hond helpen om tot rust te komen zodat hij daarna heerlijk in slaap kan vallen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *