Wanneer kan je starten met de Puppy cursus?

Vrijwilligers gezocht – We zijn op zoek naar jou!
Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers met een passie voor honden.
Vacature Kantine vrijwilliger
We zijn op zoek naar iemand die op woensdagavond / zaterdagochtend ( ong. 2 uurtjes in de week) onze kantine bemand. Koffie en thee zetten voor onze leden en trainers, gastheer/gastvrouw zijn voor onze cursisten en wat schoonmaakwerkzaamheden.
Vacature trainer & assistent trainer
We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilliger met veel passie voor honden, die het leuk vindt om onze trainers tijdens de lessen te ondersteunen en te helpen. Doorgroeien tot hondentrainer en het doorlopen van de daarbij horende opleiding behoort tot de mogelijkheden.
Voor meer informatie bel of stuur een WhatsApp aan 036-522 3206
Hoe help je je hond als hij bang is voor vuurwerk?
Voor je het weet is het weer het einde van het jaar…Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn.
Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat je hond angstig wordt voor vuurwerk. Dit kan door hem tijdig te laten wennen aan diverse (harde) geluiden. Voor je pup is dit een belangrijk onderdeel van de socialisatie waarbij je hem blootstelt aan allerlei soorten prikkels, waaronder geluiden.
Als je jouw hond rustig aan verschillende geluiden laat wennen, zal hij er na verloop van tijd niet of nauwelijks meer op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsopnames van vuurwerk en deze geluiden eerst op een laag volume afspelen. Als de hond rustig blijft bij het horen van de knallen, kan het volume steeds iets verhoogd worden. Indien de hond angstig reageert, straf hem dan nooit, maar bied de steun, afleiding en rust die hij nodig heeft. Beloon je hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont tijdens het horen van het vuurwerk. Geef uw hond tijdens de jaarwisseling dat lekkere bot wat hij anders (bijna) nooit krijgt, kauwen en scheuren werkt ook stress-verlagend.
Ondanks een goede voorbereiding kan het altijd gebeuren dat uw hond toch bang reageert op de harde knallen of lichtflitsen van vuurwerk. Om de angst en stress te verminderen zijn hiervoor diverse middelen ter ondersteuning verkrijgbaar. Bedenk dat geen enkel middel, hoe sterk ook, de angsten bij uw dier volledig weg zullen nemen! U moet er ook altijd zelf, op de juiste manier, voor uw dier zijn.
Milde angsten kunnen geholpen worden met voeding, voedingssupplementen of feromonen. Deze middelen werken veelal het beste wanneer er ruim voor de jaarwisseling mee gestart wordt (bij voorkeur 1-2 maanden van te voren, maar minimaal 2 weken). In onze praktijk hebben wij ter beschikking: Zylkene, Adaptil halsband en Adaptil tabletten.
Ook kunt u een Thundershirt proberen, dit geeft een constante druk rondom de borstkas en dit zorgt voor een kalmerend effect.
Zwaardere angsten vragen meestal om een medicinale behandeling. Momenteel zijn de volgende middelen ter beschikking:
• Sileo (voor hond en kat) is een pasta met een middel dat sedatie geeft. Deze pasta dient in de bek, langs het mondslijmvlies (liefste langs de tongbasis) aangebracht te worden. Bij inslikken verliest het middel zijn werking. Wij adviseren u nadrukkelijk de bijsluiter goed te lezen, zodat het middel op de juiste manier wordt toegediend. Het mag niet gebruikt worden bij ernstige hart-, nier- of leverpatiënten.
• Pexion (voor de hond) is een middel dat in eerste instantie gebruikt wordt bij dieren met epilepsie. Echter is gebleken dat het een angstverminderende werking heeft en het middel is daarom nu ook hiervoor geregistreerd. Omdat voor een juist effect van Pexion een opbouw van de bloedspiegel nodig is, wordt geadviseerd om 2 dagen voor de angstprikkel te starten. Ook dit middel mag niet gegeven worden bij hart-, nier- of leverfalen en daarnaast is bekend dat het een invloed kan hebben op agressiviteit (juist minder of meer, afhankelijk van het dier). Daarom adviseren wij in ieder geval om het niet te geven met dieren die bekend zijn met agressie.
Geen enkel middel kan er voor zorgen dat alle problemen opgelost zijn. U zult altijd op meerdere vlakken uw hond moeten helpen en er voor uw dier moeten zijn.
Wacht alstublieft niet tot oudjaarsdag om een middel in huis te halen dat het best passend lijkt voor uw dier. Het is voor ons onmogelijk in te schatten hoeveel voorraad wij in huis moeten hebben om aan de vraag te voldoen. Voorkom dus dat u mis pakt.
Wij wensen u en uw huisdier een heel fijne jaarwisseling en een heel mooi en gezond 2022!
Team Dierenartsenpraktijk Flevoland
Voor meer informatie staan wij u graag te woord!
Bel 036-5221521 of check de website https://dierenartsenpraktijkflevoland.nl/
Met de hond op vakantie
Het is ontzettend gezellig als u uw hond mee kunt meenemen op vakantie. Samen genieten van het lekkere weer, mooie wandelingen, misschien samen zwemmen en genieten van een nieuwe omgeving. Hiervoor is wel een goede voorbereiding nodig!
Om te beginnen moet u kijken of uw hond wel welkom is op het uitgekozen vakantieadres, vraag of kijk ook meteen naar de regels omtrent huisdieren.
In sommige landen is bijvoorbeeld het dragen van een muilkorf in openbare gelegenheden verplicht, en zijn bepaalde rassen niet toegestaan.
Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw hond.
Niet alle honden kunnen goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen.
Wilt u uw hond graag meenemen op vakantie, dan zult u de bestemming van uw reis hieraan moeten aanpassen.
Denk vooraf ook na wat u tijdens u vakantie wilt gaan doen, honden zijn niet overal toegestaan en u kunt uw hond geen uren in een tent of caravan achter laten.
Voordat u uw hond over de grens mag meenemen, moet de hond aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Uw huisdier heeft in ieder geval een Europees paspoort met de jaarlijkse entingen nodig en een rabiësenting, die minimaal drie weken voor de reis gegeven moet zijn.
Op de website van het licg.nl vindt u een overzicht van eisen die voor reizen naar landen binnen de EU gelden, maar ook voor reizen naar landen die niet tot de EU behoren.
Verder moet uw hond goed beschermd worden tegen parasieten, denk hierbij aan de zandvlieg die de parasiet Leishmania over kan brengen op uw hond. Hier kan uw hond ernstig ziek van worden. Ook een goede tekenbehandeling is erg belangrijk.
Vraag de assistentes van Dierenartsenpraktijk Flevoland om onze vakantieadviesbrief, waarin de juiste adviezen en middelen worden genoemd.
Ook als uw hond niet meegaat op vakantie zult u tijdig voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
Zoek ruim van te voren een goed pension, deze zijn vaak al maanden van te voren volgeboekt. En denk eraan dat voor een verblijf in een pension uw hond naast zijn jaarlijkse enting ook een enting tegen kennelhoest nodig heeft.
Een goede voorbereiding, is het halve werk!
Het team van Dierenartsenpraktijk Flevoland wenst u alvast een fijne vakantie!
Lente; tijd van de kriebelbeestjes…
De lente is er weer, tijd voor de bloemetjes en de bijtjes, maar ook van de kriebelbeestjes… En die kriebelende beestjes, parasieten, zijn gek op puppies…. Twee van de meest voorkomende parasieten zijn vlooien en teken. Wat zijn dat eigenlijk voor beestjes, kunnen ze veel kwaad en wat kun je ertegen doen? Dierenartsenpraktijk Flevoland geeft antwoord op deze vragen.
Vlooien
Pups zijn net als volwassen honden vaak slachtoffer van vlooien en teken. Vlooien en teken kunnen voor huidirritatie en ziektes zorgen. Een regelmatige behandeling is daarom erg belangrijk.
Wanneer jonge pups veel vlooien hebben, kunnen ze bloedarmoede krijgen. De vlooienbeten veroorzaken bovendien erg vervelende jeuk. Veel honden gaan daardoor heftig krabben en kunnen hierdoor huidproblemen creëren. Bij dieren die er gevoelig voor zijn, kan vlooienspeeksel zelfs tot een allergische reactie leiden. Dit noemen we dan een vlooienallergie.
Vlooien kunnen ook lintwormen en ziektes overdragen. Op het moment dat u vlooien in de vacht van uw hond vindt, zitten ze meestal ook al in uw huis. Preventie werkt dus beter dan genezen in dit geval. Wanneer u een vlooienplaag in huis ontdekt, neem dan contact op met uw dierenarts. Vaak ziet de eigenaar slechts 5% van de vlooien die er zijn. Eén vlo legt in één week maar liefst honderden eitjes. De dierenarts adviseert daarom vaak een spray voor het huis en een antivlooienmiddel voor de hond. Dit geldt dan voor alle dieren in huis.
Houd de hond en het huis vlooienvrij door regelmatige behandeling. En onthoud: vlooien zijn het hele jaar door een probleem.
Teken
Ze zijn klein, maar kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van uw pup: teken. Het aantal teken in Nederland neemt toe. Oorzaken hiervan zijn:
- Reisverkeer van mens en dier
- De klimaatverandering
- De verandering van leefgebieden
- De sterke toename van gastheren
Een tekenbeet is erg vervelend. Daarbij kunnen teken nare en besmettelijke ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Teken zitten vaak in hoog gras, struiken en bomen. Ze liggen vanaf een buitentemperatuur van 6℃ op de loer om ‘over te stappen’. Als ze een gastheer vinden, zuigen ze gewoonlijk een aantal dagen het bloed van de hond op, waarna ze weer loslaten.
Eén op de drie honden in Nederland heeft last van teken. Ze kunnen lastig te zien zijn. Belangrijk is dat ze goed verwijderd worden, het liefst met een tekentang.
Zorg voor een goede tekenpreventie om uw hond te beschermen tegen teken. Helaas gaan de temperaturen in Nederland ook omhoog en zullen beschermede middelen steeds eerder in gezet moten worden. De eerste teken zijn al een feit, dus wees alert.
7 tips voor het verwijderen van een teek
- Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet
- Knijp niet in het lichaam van de teek
- Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid
- lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
- Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep
- Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier
- Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda
Meer vragen over parasieten? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl