Basis behoeftes van een hond

De vijf basis behoeften van een hond zijn;

• Eten en drinken
Onze honden hebben dagelijks behoefte aan voldoende voedsel en water.. Voor water geldt de richtlijn van 30 tot 60 mililiter water per kilogram aan lichaamsgewicht per dag. Zorg dat je hond altijd vrij toegang heeft tot schoon drinkwater.
De aanbevolen voer hoeveelheid voor een hond verschilt per voersoort. Hiervan vind je altijd richtlijnen op de verpakking. Let op dit kan afwijken van wat je hond echt nodig heeft afhankelijk van diverse factoren zoals spijsverteren, beweging, leeftijd, etc. Kijk daarom altijd goed naar je hond en pas desnoods de dagelijkse hoeveelheid voer aan.

• Bewegen
Honden hebben behoefte aan lichamelijke beweging. Dit is niet alleen belangrijk voor botten, pezen, spieren, hart en vaten, maar ook zeker voor de werking van de hersenen. Beweging zorgt voor een beter communicatienetwerk in de hersenen. Beweging hoeft echter niet altijd een wandeling te zijn. Voor sommige honden kan een dagelijkse wandeling zo mentaal belastend zijn dat het meer kwaad doet als goed.
Wanneer je dan met je hond gaat wandelen ontstaat er de kans dat er ongewenst gedrag bij de hond ontwikkelt. De prikkels die de hond met het wandelen opdoet kunnen de emmer doen overlopen met als gevolg dat er ongewenst (vaak reactief) gedrag kan ontstaan.

 

• Mentale uitdaging
Mentale uitdaging helpt je hond onder andere om zijn gedachte te verzetten, drukke, overtollige energie kwijt te raken en te ontspannen.
Mentale uitdaging kan op diverse manieren aangeboden worden. Denk hierbij aan verrijkingsspeeltjes zoals een kong, voerbal, hersenwerk, puzzels, trainingsoefeningen en spellen, enz. Maar ook het aanbieden van allerlei vreemde voorwerpen met vreemde geuren valt onder mentale uitdaging. Kortom die neus zetten we aan het werk!

• Sociaal contact
Onze honden zijn allang geen roedeldieren meer in de zin dat ze allemaal een hoge behoefte hebben aan contact met andere soortgenoten.
Tegenwoordig is de belangrijkste vorm van sociaal contact voor onze honden contact met ons mensen. Daarom is het belangrijk je hond niet te lang alleen te laten. Te lang alleen zijn kan een enorme impact hebben op de stress levels van je hond.

• Rust
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat slaap van groot belang is voor onze viervoeters. Zo hersteld het lichaam van onze hond zich gedurende de periode dat hij/zij slaapt en worden opgedane ervaringen en prikkels van de dag tijdens de slaap verwerkt. Honden die voldoende slaap krijgen blijken daardoor ook makkelijker te leren, zijn alerter, hebben een verhoogd concentratie vermogen en een betere coördinatie.

Te weinig slaap veroorzaakt stress, deze stress kan vervolgens weer zorgen voor ongewenst gedrag en zelfs ernstige gedragsproblemen.
Honden hebben veel slaap nodig, veel meer dan vaak gedacht wordt. Hoeveel slaap precies is afhankelijk van diverse factoren zoals o.a. ras, leeftijd, gezondheid, de hoeveelheid en soort activiteiten gedurende de dag, enz. Gemiddeld genomen heeft een hond volwassen hond minimaal 12 tot 16 uur slaap per dag nodig. Voor pups en senioren honden loopt dit op tot wel 20 uur per dag met een minimum van 16 uur per dag.

Het is belangrijk dat je als baasje voorziet in de dagelijkse behoeftes van je hond. Hoe je aan deze behoefte voldoet kan er elke dag anders uitzien.
Zo kan je er bijvoorbeeld de ene dag kiezen voor een uitgebreide snuffel-wandeling om te voorzien in de behoeftes van mentale uitdaging en beweging en er de andere dag voor kiezen om je hond Hersenwerkjes aan te bieden en oefeningen te doen in de tuin om aan deze behoefte tegemoet te komen.
Sociaal contact is de ene dag misschien niet meer als contact met de eigen gezinsleden, terwijl je op een andere dag speelafspraken hebt waar je hond met andere honden kan spelen.

Voorzie jij je hond dagelijks in al zijn behoeftes?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *