Wat is treibball?

Treibball is een van de insider tips onder de hondensporten. Wat is het precies? Op een afgebakend speelveld moet jouw hond gymnastiekballen, die over het veld verspreid liggen, door een doel rollen. In het “originele spel” liggen er tot acht ballen op het veld. De hond drijft de ballen achter elkaar gecontroleerd het doel in. Daarbij krijgt hij waardevolle steun van zijn baasje: die geeft commando’s door middel van gebaren en zijn stem. Daarnaast zijn er veel spelvarianten te bedenken waardoor treibball afwisselend en uitdagend is.

De hond rent dus niet wild achter de bal aan, maar werkt in een team samen met zijn baasje. Zo bestaat treibball uit vele kleine oefeningen. De combinatie ervan leidt tot het doel: de bal door de goal rollen. Deze hondensport is uitgevonden door de Nederlandse hondentrainer Jan Nijboer. De eerste treibball-wedstrijden zijn in 2008 in Duitsland gehouden.

Voor welke honden is treibball geschikt?

Natuurlijk houden de meeste schaapshonden van treibball, want drijven zit in hun bloed. Maar de sport is niet alleen geschikt voor Border Collies of Australian Shepherds, maar kan voor vrijwel iedere hond! De hond moet min 9  maanden oud zijn en luisteren naar de basiscommando’s en het liefst een puber cursus hebben afgerond. 

Treibball is een mentale en fysieke hondensport die de hond naar vermogen laat werken. Zelfs zeer werklustige honden kunnen uitgeput raken. Een groot voordeel is dat er een nauwe samenwerking is met het baasje. Het gezamenlijk beheersen van treibball versterkt de band tussen hond en eigenaar. Individuele elementen kunnen steeds opnieuw worden getraind in het dagelijks leven.