Hoe lang kan ik wandelen met mijn hond?

Nu alle sportscholen dicht zijn en de Corona-kilo’s zich wellicht opstapelen, is het misschien een idee om gewoon lekker veel te gaan wandelen met je hond. Maar is dat wel zo goed voor je hond, om zoveel te wandelen?

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt, maar eigenlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Feit is dat puppy’s of jonge honden vaak veel langer kunnen en willen lopen dan goed voor hen is. En natuurlijk willen wij als baas onze pup daar ook gelegenheid toe geven; hoe leuk is het om je puppy te zien spelen en dartelen. Het lichaam van de pup is echter absoluut nog niet bestand tegen langdurende of grote fysieke belasting. Je puppy is nog volop in de groei en erg kwetsbaar. Het groeiproces waarin kraakbeen langzaam overgaat in been kan wel een jaar tot anderhalf jaar duren. Het is daarom niet verstandig om jouw pup al erg lang te laten wandelen of veel opeenvolgende vreemde bewegingen te laten maken. Daarnaast kunnen ook de pezen, spieren en gewrichtskapsel te zwaar belast en opgerekt worden. Die al te grote belasting kan heel goed tot blijvende schade leiden.

Een pup zal niet snel aangeven dat hij te lang heeft gewandeld en graag naar huis wil. Pups kennen hun eigen grenzen hierin nog niet en zitten tijdens de eerste wandelingen vaak vol energie. Belangrijk om te beseffen; jouw puppy zal tijdens de wandeling al een veel langere afstand afleggen dan jij als baasje. Je pup loopt namelijk niet in één rechte lijn op hetzelfde tempo, maar zal geregeld van het pad afwijken om te snuffelen en ook regelmatig zijn tempo versnellen. Om te bepalen hoe lang je pup ongeveer moet wandelen per keer kun je als richtlijn de volgende opties per wandeling aanhouden: 4 minuten per leeftijd van je pup in maanden. Voor een pup van 3 maanden komt dit dus neer op 12 minuten en voor een pup van 4 maanden op 16 minuten. Of in weken: 1 minuut per leeftijd van je pup in weken. Voor een pup van 12 weken komt dit neer op 12 minuten en voor een pup van 16 weken op 16 minuten. Voor een volwassen hond zal het dus rond de 45 minuten zitten. Onthoud goed, dit zijn richtlijnen. Elke pup/volwassen hond is anders, dus blijf goed naar je hond kijken. Ook is het altijd beter om verdeeld over de dag meerdere korte wandelingen te maken dan slechts één hele grote wandeling.

 En wat als mijn hond volwassen en uitgegroeid is?

Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim drie kwartier tot een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen dit natuurlijk langer volhouden, soms zelfs tot wel drie uur. Zorg er tijdens de lange wandelingen wel áltijd voor dat je hond op ieder moment rust kan nemen en water kan drinken.

Wandel in een rustig tempo en stop dus af en toe even om wat uit te rusten en je hond daar ook de mogelijkheid toe te geven.  En geef je hond de gelegenheid om na de wandeling lekker te gaan slapen. Niet alleen omdat je hond moe zal zijn, je hond heeft het ook nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Meer vragen over hoe lang kunt wandelen met jouw hond? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl