Puppycursus

De ontwikkeling van een hond wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door het karakter van zijn ouders. Minstens zo belangrijk zijn de ervaringen in zijn puppytijd en de manier waarop zijn eigenaar – dus u! – met hem omgaat. Tussen de drie en twaalf weken, de zogenaamde socialisatieperiode, zijn de hersens van een pup als het ware voorgeprogrammeerd voor die heel speciale, noodzakelijke leerprocessen. De combinatie van zijn karakter en de manier hoe de pup zich met uw hulp in die eerste belangrijke weken ontwikkeld zijn noodzakelijk om de pup op te laten groeien tot een stabiele volwassen hond.
De meeste pups komen ergens rond de acht weken bij hun nieuw gezin in huis. Het is dus belangrijk om heel bewust van die speciale gevoeligheid voor bepaalde leerprocessen gebruik te maken. Op deze manier kan uw pup die ervaringen opdoen die zorgen dat hij zich naar wens zal ontwikkelen. Een puppycursus is er op gericht u heel precies te vertellen op welke manier u kunt zorgen dat uw pup die noodzakelijke ervaringen opdoet en op welke manier u het beste het gedrag van uw pup naar gewenst gedrag kunt sturen.

Ook het opbouwen van een relatie en vertrouwensband tussen uw gezin en het hondje begint vanaf het moment dat hij bij u thuis is. Op de puppycursus leert u hoe u kunt bouwen aan deze relatie, niet alleen wat u en uw gezin kunt doen maar ook hoe u uw puppy kunt stimuleren zijn aandeel daarin te nemen. Ook aan de relatie en het toekomstige gedrag met andere honden wordt op de puppycursus verantwoord gewerkt: uw hondje speelt op de puppycursus altijd onder begeleiding en alleen met zorgvuldig door de instructeur geselecteerde honden. Hierdoor leert uw pup de juiste sociale omgangsvormen tussen honden kennen en te vertrouwen op zijn eigen vaardigheid daarin.

Op de puppycursus worden onderwerpen als zelfbeheersing, aandacht voor elkaar, het bijten in handen of kleding, etc. besproken. Ook wordt de basis gelegd voor oefeningen als ‘zit’, het ‘hier komen’ en het ‘netjes meelopen aan de riem’. Maar het allerbelangrijkste is dat u op de puppycursus heel precies leert hoe u kunt zorgen dat uw pup graag met u wil samenwerken want alleen vrijwillige samenwerking maakt het kleine hondje van nu tot de betrouwbare en fijne kameraad van later.

Socialiseer een jonge pup in een veilige omgeving

Het kan zijn dat de fokker of uw dierenarts heeft geadviseerd uw hondje tot de leeftijd van 12 weken zo veel mogelijk binnen te houden en zeker niet naar plaatsen te gaan waar veel andere honden komen. Dat advies is gebaseerd op het feit dat de vaccinaties nog niet afdoende werken en uw hondje ziek zou kunnen worden.

Dat advies klinkt logisch maar er zit wel een keerzijde als u zich daar strikt aan houdt. Want als u uw hondje tot 12 weken binnenhoudt, heeft u misschien wel een lichamelijk gezonde hond, maar geestelijk is uw hond ongezond. Hij is instabiel en reageert overspannen op alledaagse gebeurtenissen. Dit komt omdat uw hond alle indrukken die zo belangrijk zijn in die speciale periode van zijn jonge leven, heeft gemist. De kans dat een hond de rest van zijn leven angstig of agressief reageert op alles wat hij niet in de socialisatieperiode heeft leren kennen, wordt daarmee sterk vergroot.

Gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen die adviseren om met een jonge pup naar buiten te gaan zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. De lichamelijke gezondheidsrisico’s staan namelijk niet in verhouding tot het emotionele welzijn van uw pup. U als eigenaar heeft een verantwoordelijkheid om uw pup een goede basis te geven voor de rest van zijn leven. Ga dus vooral met uw pup naar buiten, en laat hem alles zien en meemaken wat hij nodig heeft. Ook het socialiseren en de manier waarop wordt vanzelfsprekend uitgebreid besproken bij de puppycursus.

Overigens is de hondenschool juist wel de veiligste plek voor uw hond. Alle honden die daar komen zijn immers volgens voorschrift keurig netjes gevaccineerd!