Vaccineren op maat met de Vaccicheck

Precies genoeg vaccineren: niet meer en niet minder
U heeft uw huisdier van jongs af aan keurig laten vaccineren. Logisch dat u ervan uitgaat dat het goed beschermd is. Maar is dat ook zo? Werkt een vaccinatie wel altijd? En is een vaccinatie überhaupt wel altijd nodig?
VacciCheck is een betrouwbare test die antilichamen (antistoffen) in het bloed meet tegen de meest voorkomende besmettelijke virusziekten bij de hond. Wanneer er voldoende antilichamen zijn, dan is het dier beschermd en is vaccineren dus nog niet nodig. Mocht er uit de titerbepaling komen dat de hond niet optimaal beschermd is, dan kan er zo passend mogelijk gevaccineerd worden.

Moment van vaccineren bepalen voor puppies
VacciCheck kan ook ingezet worden bij puppies. Het meet namelijk niet alleen de antilichamen die ontstaan zijn na een vaccinatie of een besmetting, maar ook de tijdelijke (maternale) antilichamen die pups van de moeder meekrijgen vlak na de geboorte. Zolang deze nog aanwezig zijn, is de kans groot dat een vaccinatie niet aanslaat. Door pups al vanuit het nest te titeren, krijgt men een duidelijk beeld van de snelheid waarmee deze maternale antilichamen verdwijnen en kan er op het juiste moment gevaccineerd worden. In plaats van meerdere vaccinaties kan er in de meeste gevallen worden volstaan met slechts één vaccinatie. Vanaf drie weken na deze vaccinatie wordt een controle titer geadviseerd om te checken of de vaccinatie goed en volledig is aangeslagen.
De praktijk heeft tot nu toe uitgewezen dat vooral deze dieren torenhoge titers hebben. Het is goed mogelijk dat die ene vaccinatie, die op het juiste moment gegeven is, wel eens levenslang bescherming kan bieden. Dit kun je controleren door bij volwassen dieren om de drie jaar een titerbepaling te laten uitvoeren.VacciCheck test op de volgende ziekten:

• Infectieuze hepatitis (besmettelijke leverontsteking) (CAV-1 en CAV-2)
• Parvo (CPV)
• Distemper (ook wel hondenziekte of ziekte van Carré genoemd) (CDV)

Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland kunt u uw hond laten titeren, in de laatste week van de maand zelfs met korting!
Van maandag tot en met donderochtend kunt u bloed laten afnemen en op donderdagmiddag worden de testen ingezet.
Voor meer informatie; Dierenartsenpraktijk Flevoland 036-5221521