Chip en registreer je hond

Helaas raken ieder jaar nog regelmatig dieren zoek. Maar gelukkig worden ze tegenwoordig ook weer snel terug gevonden en naar de juiste eigenaar gebracht. Dit komt doordat de hond gechipt en geregistreerd is. Vooral dat laatste is ook erg belangrijk. Een hond kan wel gechipt zijn, maar als deze chip nog niet in de databank staat met eigenaargegevens, dan is alsnog niet te achterhalen bij wie de hond hoort. Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het asiel blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn.

Chippen en registreren: verplicht voor honden!
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond er in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Denk hierbij aan de BackHomeClub of de NDG. Deze verplichting begint al bij de fokker. Als nieuwe eigenaar van de pup is het daarom belangrijk om te controleren of de pup inderdaad geregistreerd is bij een databank. Vraag dus altijd om een registratiebewijs. Hiermee kunt u als nieuwe eigenaar van grote waarde zijn in het tegengaan van illegale hondenhandel.
Als eigenaar bent u vervolgens verplicht om de hond na aankoop op uw eigen naam te registreren. Denk er ook aan om deze aan te passen als uw gegevens wijzigen, bijvoorbeeld bij een verhuizing.

In de loop van 2021 zal er een aantal maatregelen komen met betrekking tot het chippen en registreren. De bedoeling is dat bij aanschaf van een hond altijd een officieel EU dierenpaspoort wordt meegegeven. Chippers en dierenartsen zullen dan verantwoordelijk gaan worden voor de eerste aanmelding en registratie.
Op de website van de databank waar uw dier geregistreerd staat of via de zoekmachine op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen.

Vragen over het chippen en registreren van uw hond? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl