Wagenziekte bij de hond, wat kan je doen?

Er wordt langzaam weer wat versoepeld en we kunnen hopelijk weer vaker een dagje uit met het gezin en onze hond. Maar wat als je hond last van wagenziekte heeft?
Soms wordt er gedacht dat wagenziekte iets menselijks is. Toch is dit niet waar. Honden kunnen namelijk ook veel last hebben van dit vervelende probleem. Gelukkig is wagenziekte iets wat eenvoudig op te lossen of verhelpen is.

Sommige honden vinden autorijden niet prettig. Ze vinden autorijden erg stressvol of eng, dit kan bijvoorbeeld als ze niet zo vaak mee gaan in de auto. Maar het kan ook liggen aan het feit dat de hond zich simpelweg gewoon echt niet lekker voelt tijdens het autorijden. Symptomen van wagenziekte die opvallen zijn misselijkheid, kwijlen en ook ongedurigheid, hijgen en janken. Heel relaxed wordt een autoritje niet op deze manier. Helemaal niet als er ook nog het één en ander uitgebraakt wordt. Maar ook voor de hond zelf is dit erg onprettig en is het logisch dat de auto voor de hond een nare plek kan worden.

Hoe kun je je hond helpen? Dierenartsenpraktijk Flevoland geeft tips:

Oefenen
Geregeld oefenen kan helpen. Begin met de hond een poosje in een stilstaande auto te zetten, eventueel eerst met de deur open. Als dit goed gaat kan je de motor aanzetten. Leid de hond af met een speeltje of wat lekkers en oefen korte momenten. Daarna kan je het proces verdiepen door een stukje te gaan rijden. Start met een kort stukje en rijd rustig. Op deze manier kan de stress en angst grotendeels overwonnen worden. Zeker als de bestemming leuk is, bijvoorbeeld een fijne wandeling.

Feromonenspray
Eventueel kun je een kwartier voordat de hond de auto ingaat, wat feromonenspray in de auto sprayen. Deze geeft een prettige (hondeigen) geur af (die alleen de hond ruikt). Deze geur helpt de hond zich relaxter te voelen en makkelijker om te gaan met lastige situaties. Vraag ernaar bij de dierenarts.

Medicijnen via de dierenarts bij wagenziekte
Als het probleem meer wordt veroorzaakt door verstoring van het evenwichtsorgaan dan zijn bovenstaande opties waarschijnlijk niet genoeg voor de hond. Voor honden die last blijven houden van wagenziekte is er een goed middel verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit middel is in tabletvorm en kan 1-2 uur voor vertrek toegediend worden. Het werkt dan maar liefst 12 uur lang, dus ideaal als je met de hond wat verder weg wil of met de hond op vakantie gaat.

Meer vragen over wagenziekte bij de hond? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl