Even voorstellen: Trainer Sylvana

Elke maand stellen we een medewerker van de Hondenvereniging voor. Deze maand: trainer Sylvana van Galen.

Sylvana van Galen

Wie is Sylvana eigenlijk?
Ik ben Sylvana van der Voorn- van Galen. Samenwonend met mijn partner en in deeltijd drie bonus kinderen en onze hond Cooper. Naast mijn vrijwilligerswerk op de hondenvereniging heb ik echt een hondenbaan… ik ben eigenaar van trimsalon Zeewolde. En naast het trimmen ben ik dit jaar gestart met het lesgeven in sportdetectiewerk met de hond.

Hoe lang geef je al trainingen bij de Hondenvereniging?
Drie en een half jaar geleden ben ik begonnen met het assisteren met lesgeven en ik ben nu alweer twee jaar zelf aan het lesgeven.

En welke trainingen geef je?
Momenteel geef ik zelf geen groepslessen maar ik assisteer regelmatig bij de jonge hond- en puber cursus. Daarnaast geef ik privéles aan cursisten die bijvoorbeeld in de groepsles lastig met de hond aan het werk kunnen, een specifiek probleem hebben waar ze aan willen werken of mensen die een cursus willen instromen met een hond die al wat ouder is, zoals met een herplaatser of een hond uit het buitenland.

Waarom ben je begonnen met het geven van trainingen?
Toen onze hond een half jaar oud was zijn we naar het centrum van Zeewolde verhuisd. Zelf deed ik met hem al aan jachttraining. Voor mijn partner was dit zijn eerste hond dus is hij bij Hondenvereniging Zeewolde begonnen met de jonge honden cursus. Ik ging een keer mee en ben toen begonnen als vrijwilliger in de kantine. Eigenlijk stond ik daarna al snel op het veld te assisteren en ben toen ook begonnen aan de opleiding Kynologisch instructeur. Inmiddels ben ik helemaal besmet en heb ik naast mijn diploma kynologisch instructeur ook mijn diploma Kynologisch neuswerk instructeur detectie behaald.

Wat voor hond heb je zelf en wat is er zo leuk aan jouw hond?
Ik heb vroeger Zwitserse witte herders gehad. Na een paar jaar hondloos geweest te zijn heb ik gekozen voor een totaal ander ras: de Engelse Springer Spaniël jachtlijn. Ik wilde graag een kleinere hond met minder haar en ik wilde heel graag jachttraining gaan doen en veel met hond aan het werk. Het leuke aan een Engelse Springer Spaniël vind ik dat je er altijd van opvrolijkt, als we gaan wandelen is het net Tasmanian Devil die door het bos scheurt waarbij zijn staart de hele wandeling hevig van links naar rechts kwispelt. Cooper wordt blij van elk grassprietje dat hij ruikt of blaadjes die langs waaien! Als hij in huis wat vindt, bijvoorbeeld een spons om mee rond te lopen, schudden zijn hele billen mee bij het kwispelen alsof hij de samba danst….

Wat vind je zo leuk aan het geven van trainingen?
Het leukst vind ik het geven van trainingen aan wat oudere honden waarbij de hond samen met zijn baas aan het werk gaat. Hierbij zie je de band tussen hond en eigenaar groeien en heeft de combinatie echt lol met elkaar. Daarnaast vind ik privéles geven echt super dankbaar werk. Vaak zitten mensen met de handen in het haar met bijvoorbeeld hun puberhond. Als je dan met een paar oefeningen en de juiste timing van beloning het ongewenste gedrag kan ombuigen naar gewenst gedrag en de baasjes binnen een mum van tijd van gefrustreerde eigenaar veranderen in een eigenaar die geniet van de omgang met zijn of haar hond, dan geniet ik daar ook van.

En wat doe jij dan zoal nog met je eigen hond? Nog leuke trainingen?
Inmiddels is Cooper alweer vier en een half jaar. We hebben heel lang jachttraining gedaan. Vorig jaar zijn we overgestapt naar sportdetectiewerk. Hierbij zoekt hij ruimtes af naar koffie. Super leuk om te doen, heerlijk om hem zo met zijn neus bezig te zien. Het is ook super fijn dat je dit binnen kan doen en naast lange trainingen ook makkelijk tussendoor een klein oefeningetje kan doen waar hij geestelijk ook moe van wordt. Daarnaast doen we ook alweer drie jaar aan combisport op de Hondenvereniging. Heel erg leuk om samen parcoursen te lopen en ook aan de gehoorzaamheid te werken. Cooper is echt een jachthond met heel veel jachtpassie en een supergoede neus. Daarom gaan we binnenkort een workshop zweetwerk (zweetwerk is het speurwerk naar gevlucht, gewond of dood wild) volgen en wie weet dat we in de toekomst samen kunnen helpen bij het opsporen van aangereden wild. Ook gaat Cooper regelmatig mee naast de fiets of skeelers en we doen aan canicross (hardlopen met de hond voorop aan een tuig). Al met al zijn we behoorlijk sportief bezig dus!

Cooper